Športovú halu v S. Ľubovni dostavali, práce na štadióne stoja

01.11.2012 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 31. októbra (TASR) – Aj vďaka miliónovej dotácii od predošlej vlády Roberta Fica sa podarilo zrekonštruovať športovú halu v Starej Ľubovni. "Zväčšila sa celková konštrukcia haly, aj hľadisko, ktoré bolo len výsuvné, teraz je samostatné, rekonštruovala sa vzduchotechnika, kúrenie, sú tam nové podlahy, nové zariadenia, posilňovňa," vymenoval primátor mesta Michal Biganič.

Celkové náklady sa vyšplhali na približne 1,3 milióna eur, pričom milión eur odsúhlasila na svojom výjazdovom rokovaní vláda SR ešte v marci 2010, zvyšné prostriedky išli z mestského športu. V novej hale budú pravdepodobne vyššie prevádzkové náklady, mesto ju však plánuje využívať aj na iné ako športové účely. "Chceme ju dať do prevádzky mestskému podniku, chceli by sme tu robiť aj spoločenské akcie, koncerty, z čoho by sme mohli mať dodatočné príjmy," vysvetlil Biganič. Tieto prostriedky by chcelo mesto využiť na dodatočné rekonštrukčné práce. Okrem iného by sa tam mala dobudovať parkovacia plocha v zadnej časti haly, ktorá by mala kapacitne stačiť na zaplnenú halu.

Nová hala má kapacitu 550 miest a podľa primátora je to dôstojný športový stánok, z ktorého bude mať úžitok celý región. V rámci projektu sa zrekonštruovala stará mestská hala, do ktorej sa neinvestovalo viac ako 30 rokov. "Je to štandardná moderná hala, ktorá spĺňa všetky kritériá aj pre medzinárodné podujatia," ubezpečil primátor.

Bývalá Ficova vláda okrem dotácie na túto halu mestu poskytla ďalšie prostriedky aj na vybudovanie zimného štadióna. Práce na tomto projekte však momentálne stoja. "Zimný štadión teraz nie je naša priorita, rozpočet nám to nedovolí, musíme šetriť a prispieť ku konsolidácii verejných financií," zdôvodnil Biganič. Podľa neho sa tento štadión riešil nešťastným spôsobom, pretože za milión eur sa napr. vo Veľkom Krtíši podarilo postaviť zimný štadión. Tu však miliónová dotácia z rezervy vlády stačiť nebude.

Chybou podľa primátora bolo, že sa vytiahol projekt 20 rokov starý, búrala sa stará stavba zimného štadióna, ktorý chátral dlhé roky. "Peniaze sa okrem toho minuli aj na nákup techniky, hoci štadión ešte nestál," upozornil primátor. Mesto potrebuje na dokončenie hokejového stánku asi 300.000 eur. Je potrebné tam vytvoriť zázemie, šatne či doviesť tam elektrinu. "To ešte nie je záruka, že budeme mať prostriedky na prevádzku, ktorá sa ročne pohybuje okolo 100.000 eur ročne," uzavrel Biganič.
 

Vyberte región